30

03 2018

Tusea

Tusea reprezintă un mod de a elimina secreţiile pline de bacterii şi substanţe toxice din aparatul respirator inferior. Tusea apare în contextul a numeroase afecţiuni respiratorii. Ea poate fi seaca (printr-un mecanism iritativ) sau productivă (în cazul producerii unor cantităţi importante de mucus ce trebuie eliminat). Uneori tusea poate persista timp îndelungat după infecţii respiratorii, în special în sezonul rece, la copii etc. 

Unii dintre cei mai importanţi factori declanşatori ai tusei sunt : 
- Scurgerile post-nazale. Supraproducţia de mucus care se scurge lent din spatele nasului în gât se poate datora alergiilor, inflamării mucoaselor din sinusuri (sinuzita) sau altor cauze ; 
- Supraproducţia de mucus la nivelul bronhiilor, în contextul infecţiilor respiratorii ; 
- Iritanţii din mediu (fum de ţigară, poluanţi, praf, spray-uri, aerul rece şi uscat); 
- Astmul, prin inflamaţia şi contractarea căilor respiratorii.

Terapia oferită  de La Salina, prin producerea controlată de aerosoli salini uscati asigură:

- un efect imediat de ameliorare a tusei, prin scăderea inflamaţiei de la nivelul căilor aeriene. Tusea obositoare şi chinuitoare este calmată în cursul salinoterapiei iar respiraţia devine mai uşoară ; 
- creşterea productivităţii tusei (tuse mai eficientă), prin creşterea volumului şi fluidificarea secreţiilor traheobronşice (flegmei), ceea ce duce la eliminarea lor mai uşoară ; 
- grăbirea vindecării şi prevenirea reapariţiei tusei prin cresterea rezistenţei la noi infecţii datorită efectelor imunomodulatoate şi antibacteriene (bactericide şi bacteriostatice). 

Oscilaţiile de temperatură sunt extrem de prezente in acesta perioadă. Într-o zi este cald şi bine, a doua zi plouă şi este frig. Astfel de variaţii meteorologice nu cauzează probleme doar în alegerea vestimentaţiei potrivite sau a stării de spirit, ci constituie un adevărat pericol şi pentru imunitatea organismului.

Pentru o persoană fără probleme de sănătate, alternanţa cald – frig de la o zi la alta poate să nu aibă repercusiuni notabile. Totuşi, pentru cei cu o imunitate scăzută, precum şi pentru bolnavii cronici, orice schimbare bruscă a vremii este resimţită în starea generală de sănătate.

Iată care sunt principalele probleme de sănătate la care suntem predispuşi în această perioadă:

Imunitate scăzută

Una dintre principalele probleme cauzate de schimbările bruşte de temperatură este slăbirea imunităţii. Trecerea de la cald la rece poate da peste cap organismul, aparând astfel stări de oboseală şi slăbiciune. Copiii, bătrânii şi persoanele bolnave sunt cei mai expuşi consecinţelor slăbirii sistemului imunitar.

Depresie

Vremea instabilă  poate aduce la rândul ei un dezechilibru psihic pentru persoanele meteosensibile, care vor avea stări emoţionale oscilante, iar în încercarea de a se adapta acestor noi condiţii,  se pot confrunta cu stări de indispoziţie şi depresie. În plus, aceştia pot întâmpina probleme de concentrare şi insomnii.

Probleme respiratorii

Trecerea rapida de la cald la rece poate duce la apariţia astmului sau a unor afecţiuni pulmonare.

Accentuarea afecţiunilor reumatice

Din cauza aerului rece şi umed, persoanele care suferă de reumatism se confruntă cu dureri foarte mari. Mai mult decât atât, fronturile de aer umed  agravează diferitele forme de reumatism cronic degenerativ.

Accentuarea problemelor cardiovasculare

Când temperatura de afară scade brusc, organismul încearcă să rețină cât mai multă căldură. Drept urmare, vasele de sânge se contractă, fluxul sangvin se reduce, tensiunea arterială crește. 

Schimbările bruşte de temperatură pot agrava simptomele cardiacilor. Pacienţii hipertensivi au mai des oscilaţii ale tensiunii arteriale, dar şi ale pulsului, frecvent tahicardie. Răcirea bruscă poate duce la creşterea valorilor tensiunii arteriale, mai ales dimineaţa.

Ameţeli, dureri de cap şi oboseală excesivă

În momentul în care vremea se răceşte brusc, foarte multe persoane se confruntă cu ameţeli şi dureri de cap. Există mulţi oameni care acuză o stare de oboseală acută, o astenie fizică şi psihică, o stare de somnolenţă continuă şi chiar depresie, cu toate că se odihnesc corespunzător. Din acest motiv, este bine să ajutăm sistemul imunitar consumând, pe de o parte, multe legume şi fructe, deoarece conţin vitamine şi minerale, iar pe de altă parte, suplimente nutritive. Astfel, putem preveni afecţiunile provocate de aceste oscilaţii de temperatură.

REMEDII

Ca să combați toate aceste probleme apărute din cauza schimbărilor bruşte de temperatură, pe lângă mişcarea în aer liber, consumul de fructe şi legume o alternativă este şi salinoterapia. La Salina Satu Mare ai posibilitatea să te bucuri de salinoterapie într-un mediu plăcut şi relaxant pentru un sistem imunitar puternic.

La Salina Satu Mare vă aşteptă cu drag de luni până vineri de la ora 14 la 21,  iar sâmbătă de la ora 10 la 15.

Cu siguranță că de-a lungul timpului ați avut ”roșu în gât”. Senzația de durere la fiecare înghițitură este din cauza inflamației amigdalelor și faringelui. În cazul în care pe lângă disconfortul la înghițire, aveți și febră, înseamnă că vă confruntați cu un caz de amigdalită. Rolul amigdalelor este asemănător cu cel al unui filtru, acestea având menirea de a bloca germenii, pentru a impiedica patrunderea lor pe caile respiratorii. Totodată, amigdalele produc si anticorpi care lupta cu infectia.

În proporție de 70% amigdalita este de natură virală, principalele vinovate fiind virusurile gripale și paragripale. Trebuie să avem grijă, mai ales în această perioadă, când frigul și umezeala contribuie la apariția infecțiilor, în general.

Printre simptomele principale se află:
– febră mică;
– durere în gât de intensitate scăzută;
– senzație de gât uscat.

În cazul în care afecțiunea nu este tratată corespunzător și reapare, pe o perioadă lungă de timp, poate afecta organele interne și declanșează reumatismul articular acut.


Chiar dacă pare o afecțiune care se poate trata numai cu ajutorul antibioticelor, există remedii naturiste care au efecte benefice.

Ceai din flori de tei – acesta poate fi folosit atât în variantă concentrată, pentru gargară, cât și normal pentru consum. În cazul în care alegeți să faceți gargară trebuie să știți că aceasta dezinfectează și tratează amigdalita din exterior, iar dacă alegeți ceaiul, acesta ajută la întărirea sistemului imunitar și scade temperatura corpului.

Compresa cu perma de sare – este folosită pentru ameliorarea durerii și, dacă este păstrată mai mult, reduce umflărutile amigdaleor. Perna de sare ar trebui folosită seara înaimte de somn, în mod ideal. La Salina găsiţi o gamă variată variată de perniţe din sare.

Apă caldă cu sare – este un tratament cunoscut de sute de ani, pentru efectele pe care le are în tratarea durerilor de gât. Puneți la încălzit apă în care adăugați sare. Cu soluția obținută faceți gargară frecvent.

Tratamentul cu aerosoli salini – Salinoterapia stimulează dezvoltarea florei normale din tractul respirator ce are rol de protecție în cazul unor viitoare infecții. Pentru efecte vizibile, este necesar un tratament ce constă în efectuarea zilnică a unei ședințe de 45 de minute, timp de 10 zile, consecutiv.

Vă așteptăm La Salina  pentru a vă convinge de efectele benefice asupra organismului!

Dacă ți-a plăcut, distribuie acest articol pe Facebook pentru prieteni tăi.

De stiut

O ȘEDINȚĂ DE SALINOTERAPIE DUREAZĂ 45 DE MINUTE
Cantitatea de aerosoli salini inhalați într-o ședință este echivalentă cu 4 ore de salină naturală sau o zi de mare