Se spune că sarea din Himalaya ar avea o vechime de 250 milioane de ani, păstrînd astfel componenţa mărilor preistorice. Cristalul cuprinde 84 de minerale, care se regăsesc în aceeaşi proporţie şi în sîngele uman, în lacrimă, în lichidul amniotic. Efectul curativ al acestor cristale de sare a fost descoperit de către medicii antici din Asia, fiind recunoscut şi de medicina de astăzi.
Tot sarea de Himalaya stă şi la baza confecţionării lămpilor care încălzesc şi iluminează discret grota.
„Acestea sînt, poate, cele mai naturale şi mai sănătoase surse artificiale de lumină.

Substanţele speciale emanate sînt recomandate pentru tratarea unor afecţiuni alergice şi astmatice. Cristalele emit în mod continuu ioni negativi, care apără sistemul imunitar de ioni pozitivi degajaţi, de exemplu, de aparatura electrocasnică“, explică Eduard. Pe lîngă sarea binefăcătoare, climatul terapeutic e întregit de culorile calde (galben, portocaliu, roşu, roz), cu efect de stimulare şi energizare, şi culorile reci (albastru, violet, verde), cu efect calmant, diminuînd stresul. 

Prin inhalare, aerosolii salini se depun pe căile respiratorii superioare, dezinfectînd, fluidizînd mucoasele, eliminînd toxinele, refăcînd elasticitatea membranelor, reducînd pH-ul zonelor respective. Astfel căile sînt curăţate de infecţii, focarele acestora fiind responsabile de declanşarea şi întreţinerea a numeroase boli recidivante, transformîndu-le în forme cronice.Datorită acestor maladii, imunitatea organismului scade. Sarea, prin natura sa este o substanţă bactericidă, comportîndu-se ca un dezinfectant. „Inspirarea de aerosoli salini este mai mult decît necesară, determinînd uşurarea progresivă şi de lungă durată a respiraţiei, expectorarea pe cale naturală“, explică Eduard. În cazul absorbţiei prin piele, ionii salini ajung în sistemul limfatic şi la nivelul celulelor.